Ναι ή όχι στην αερόβια άσκηση με άδειο στομάχι;

Πολλοί ασκούμενοι ρωτούν αν είναι καλύτερα να κάνουν την αερόβια άσκηση τους το πρωί με άδειο στομάχι, και αν αυτή η πρακτική καίει πιο πολύ λίπος.

Η θεωρία πίσω από αυτήν την μέθοδο είναι ότι το πρωί αμέσως μόλις ξυπνάτε τα επίπεδα γλυκογόνου (υδατανθράκων) στους μυς είναι πάρα πολύ χαμηλά καθώς έχουν περάσει αρκετές ώρες κατά τις οποίες δεν έχετε τραφεί λόγω του ύπνου. Αν λοιπόν κάνετε άσκηση νωρίς το πρωί χωρίς να πάρετε πρωινό το σώμα δεν μπορεί να βρει το απαραίτητο γλυκογόνο για να κάψει και έτσι αναγκαστικά καταφεύγει στο λίπος σαν καύσιμο.

Αν και ακούγεται καλό στην πραγματικότητα φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και έχει αποδειχτεί από μια σειρά από έρευνες στις οποίες συνέκριναν το πόσο λίπος έκαψαν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων μια που δεν είχε φάει απολύτως τίποτε και μια δεύτερη που είχε φάει ένα μικρό πρωινό.

Όλες οι έρευνες έδειξαν ότι δεν υπήρχε διάφορα ούτε στις θερμίδες ούτε στο ποσοστό λίπους που έκαψαν οι δυο ομάδες ανθρώπων. Σε μια μάλιστα έρευνα αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι η ομάδα που είχε φάει μικρό πρωινό έκαψε περισσότερες θερμίδες και λίπος από αυτήν που δεν είχε φάει τίποτα.

Ο λόγος είναι απλός. Αν δεν έχετε φάει απολύτως τίποτε τις περισσότερες φορές δεν μπορείτε να γυμναστείτε με την ίδια όρεξη και ένταση και όσο πιο δυνατά γυμνάζεστε τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε και άρα τόσο περισσότερο λίπος.

Όταν λοιπόν το σώμα δεν έχει καύσιμο (γλυκογόνο) να κάψει σημαίνει ότι δεν έχει και ενέργεια και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα δυνατό πρόγραμμα. Το μόνο λοιπόν που θα καταφέρετε αν ακολουθήσετε την τακτική αυτή είναι να καταστρέψετε το πρόγραμμα προπόνησης σας και να κάψετε την μυϊκή σας μάζα.

Η ιδέα ότι μπορείτε να πάρετε ενέργεια κατευθείαν από τις αποθήκες λίπους είτε κάνοντας αερόβια άσκηση στο 60% είτε κάνοντας νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι έχει αποδειχτεί ότι δεν έχει βάση.

Φροντίστε να τρώτε κάτι πριν γυμναστείτε. Ένα μικρό γεύμα από υδατάνθρακες και λίγη πρωτεΐνη είναι αρκετό. Τραφείτε περίπου μίση με μια ώρα πριν την άσκηση για να έχει ξεκινήσει η πέψη. Η ποσότητα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μικρή για να μην νιώσετε ναυτία.

Θυμηθείτε ότι είτε κάνετε απλή αερόβια άσκηση είτε μεταβολικά προγράμματα (αερόβια άσκηση υψηλής έντασης με βάρη) όσο πιο δυνατά γυμνάζεστε τόσο περισσότερες θερμίδες και λίπος θα καίτε.

mikro