Επειδή η φράση «αρνητικές θερμίδες» προκαλεί σύγχυση κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι κάποιες τροφές δεν έχουν καθόλου θερμίδες, εμείς θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε την έννοια και να την αξιοποιήσετε στη διατροφή σας.
Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από κάτι σημαντικό: δεν υπάρχουν τροφές χωρίς θερμίδες. Όλες οι τροφές έχουν ενέργεια, η οποία μετριέται με αυτές και όσο αρνητική χροιά κι αν έχουν πάρει οι θερμίδες ως έννοια, στην ουσία είναι η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να εκτελέσει τις λειτουργίες του.
Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;
Παίρνοντας τη φράση «αρνητικές θερμίδες» ως κυριολεκτική πολλοί παραπλανούνται, αφού, όπως είπαμε, όλες οι τροφές έχουν θερμίδες. Κάποιοι ερευνητές και ειδικοί, όμως, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εφόσον ορισμένες τροφές περνούν πιο δύσκολα από την πεπτική διαδικασία, αναγκάζουν το σώμα μας να «κάψει» περισσότερες θερμίδες (ενέργεια) προκειμένου να τις επεξεργαστεί, αφήνοντας έτσι αρνητικό αποτέλεσμα στις θερμίδες που λάβαμε από τις συγκεκριμένες τροφές. Θεωρητικά, μάλιστα, όσο περισσότερες τροφές με αρνητικές θερμίδες καταναλώνει κάποιος, τόσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνει τελικά, έχοντας μια έξτρα βοήθεια στο να χάσει βάρος.
Με πιο απλά λόγια, υποστηρίζεται π.χ. ότι 100 γρ. μπρόκολο δίνουν 25 θερμίδες, ενώ η πέψη τους απαιτεί 80, με αποτέλεσμα να έχουμε 55 θερμίδες έλλειμμα!
Βοηθούν στην απώλεια βάρους;
Αν διαβάζοντας το κείμενο φανταστήκατε ότι μπορείτε να αδειάσετε όλο τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ και μετά να το ρίξετε στο… μπρόκολο για να χάσετε θερμίδες, τότε μάλλον θα πρέπει να σας χαλάσουμε τα σχέδια.
Δυστυχώς, η θεωρία των αρνητικών θερμίδων δεν αναφέρεται σε κάποια μαγική μέθοδο κι ακόμη κι αν η πέψη των τροφών αυτών απαιτεί περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώσατε όταν τις φάγατε, οι θερμίδες που τελικά χάνετε δεν είναι παρά μόνο λίγες – και στην πραγματικότητα, όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να χάσουμε εκατοντάδες θερμίδων για να χάσουμε μόλις μισό κιλό, οπότε μερικές θερμίδες δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά.
Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και μια άλλη οπτική σε αυτό το θέμα: κάποιος που αποφασίζει να ακολουθήσει μια διατροφή στην οποία κυριαρχούν οι τροφές με αρνητικές θερμίδες, σημαίνει ότι αυτές παίρνουν τη θέση άλλων τροφών, περισσότερο παχυντικών και λιγότερο υγιεινών. Αντί, δηλαδή, να επιλέξει τα πατατάκια σαν σνακ, μπορεί κάποιος να φάει ένα μήλο κι έτσι ταυτόχρονα αποφεύγει τα πατατάκια (και τις θερμίδες τους), προτιμώντας κάτι πιο υγιεινό, με λιγότερες θερμίδες και μάλιστα αρνητικές.
Ποιες είναι οι… «θαυματουργές» τροφές;
Χόρτα, λαχανικά
Αγγούρι, αγκινάρες, βλίτα, γλιστρίδα, καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμύδια, λάχανο, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σπανάκι, φασολάκια.
Φρούτα φτωχά σε σάκχαρα
Ακτινίδια, ανανάς, μούρα, βερίκοκα, κεράσια, κορόμηλα, λεμόνι, μάνγκο, μήλα, πεπόνι, πορτοκάλια.
Μυρωδικά, βότανα
Άνηθος, βασιλικός, γαρίφαλο, δεντρολίβανο, δυόσμος, θυμάρι, κανέλα, κουρκουμάς, κύμινο, μαϊντανός, πάπρικα, τζίντζερ, ρίγανη, σκόρδο, τσίλι.
Φυτικα Ροφήματα
Καφές, λουίζα, μέντα, τσάι, φασκόμηλο, χυμοί και ζωμοί λαχανικών.